Vánoce sice ještě nejsou za dveřmi a venku nevoní svařák, ale i já už letos pokukuji po vánočních receptech a dekoracích. Tento rok se chci zaměřit i na pár raw receptů a tak hledám inspiraci všude možně. A proto si myslím, že je ten pravý čas se s vámi podělit o ty nejlepší osvědčené recepty na vánoční cukroví. Začala jsem s touto sérií už minulý rok a pokud máte vyzkoušet alespoň jedno cukroví z mého blogu, vsaďte na klasické vanilkové rohlíčky. Postupů je na internetu spousta, já jsem ale přesvědčená o tom, že to naše těsto je nejlepší. Recepty jsem dostala od babičky mého přítele a pokaždé to bylo to nejlepší cukroví, které jsem kdy ochutnala. Nejsou to žádnéDIArecepty, ale já si dám raději měně „nešizeného“ cukroví a pochutnám si. Už se nemůžu dočkat letošního pečícího maratonu. Pečení a zdobení cukroví mě totiž hrozně baví.
Na jednu dávku křehkého lineckého cukroví potřebujete:
(my pečeme vždy alespoň tři dávky):
- 25 dkg hladké mouky
- 18 dkg másla (na máslo myslete předem a vyndejte si ho z lednici dříve – ať není tak tuhé.)
- 12 dkg cukru
- 2 žloutků
- citrónová kůra
- + marmeládu na náplň (nejlepší je kyselá a bez zrníček)
Všechny ingredience smícháme a pomocí metliček vypracujeme těsto. Poté ho necháme alespoň pár hodin odpočinout v lednici, zabalené v potravinářské fólii. Na pomoučeném vále vyválíme vždy tenký plát, ze kterého vykrajíme formičkami různé tvary. Vždy dbejte na to, aby velikost formiček byla přibližně stejná. Nestane se vám tak, že se některé kousky připálí. Cukroví rovnou klademe na plech s pečíčím papírem. Pečeme na 170°C do té doby, než okraje cukroví nezačnou zlátnout. Je dobré cukroví sledovat, protože je doba pečení opravdu krátká – většinou okolo 8 minut, ale každá trouba peče jinak.
Po upečení necháme cukroví dostatečně vychladnout a následně slepíme marmeládou. My máme nejraději kyselé „červené“ marmelády bez zrníček, ale dobrá může být i netradiční pomerančová, nebo citrónová náplň.
Jaké linecké cukroví pečete vy? Zkoušíte každý rok jiné, nebo máte osvědčený recept?
Hezký podzim, Karolína
Vypadá to úžasně, už se těším, až si ho dám. 🙂
Jestli vyzkoušíte můj recept, určitě pošlete na fb nebo do emailu fotku 🙂
Comments are closed.