Hezký čtvrtek,
svátky jsou za dveřmi a už tomu neutečeme. Pokaždé to přijde hrozně rychle. Pamatuji si, jak jsem v listopadu obdivovala ségry vánoční výzdobu a už je to tu! Dnes jsem měla poslední den školy, zítra má volno i Honzík, tak se těším na to, až si k snídani uděláme vajíčka, pustíme si vánoční filmy a zažijeme pravou vánoční pohodu. Pomyslný školní maraton mi ale nekončí. Na konci ledna mě čekají státnice a teď o vánočních prázdninách nechci nic podcenit. Ještě než se do tohoto závodu s časem vrhnu, si užívám vánoční atmosféru, jak jen to jde. I vánoční úklid, který dělám letos po několikáté, mě dnes bavil.
Co už mám ale pár dní hotové, je vánoční cukroví. Tentokrát tu mám recept z vánočního Apetitu. Pekla jsem podle něj letos poprvé. A hned dvakrát. Jako první jsem dělala jsem citronová kolečka s mrazem sušenými jahodami. Těším se, až je u našich všichni ochutnají 🙂 Na pohled vypadají krásně. Co budete potřebovat?
Na kolečka:
- 210 g hladké mouky
- 70 g cukru moučka
- 140g změklého másla
- 2 žloutky
- 1 lžička nastrouhané citrónové kůry
Na krém:
- 125 g změklého másla
- 60 g moučkového cukru
- 25 ml citrónové šťávy
- 25 ml rumu
Na polevu a ozdobení:
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky rumu
- mrazem sušené jahody
Nezapomeňte na:
- potravinářskou folii
- vykrajovátko
- pečící papír
Postup:
Citronová kolečka: Neprve si připravíme z mouky, cukru, másla, žloutků a citrónové kůry těsto. V potravinářské folii jsme ho nechala dva dny uležet v lednici. Určitě ale bude stačit i den, nebo jedno odpoledne. Před samotným vykrajováním si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem a na plech vykládáme hotová kolečka o tloušce asi 5 milimetrů. Já jsem dělala tenčí a je pravda, že bych ocenila jak menší vykrajovátko, tak silnější tloušťku kolečka. V troubě pečeme asi 7 minut, do té doby, než začnou kolečka růžovět. Já jsem si vždy nastavila na minutce 5 minut a potom u trouby pečlivě kontrolovala, jestli už kolečka nejsou hotová. Upečené cukroví necháme vychladnout a mezi tím si připravíme krém.
Krém: Máslo vyšleháme s cukrem a do připravené hmoty poté zašleháme citronovou štávu a rum. Krémem slepujeme kolečka. Nemusíte se toho množství bát. I když to vypadá, že je krému málo, bude stačit na všechny. Nejprve jsem plnila cukrářským sáčkem, což mě po několika minutách začlo nudit. Sáhla jsem tak po klasickém noži a cukroví krémem potírala, stejně jako linecké cukroví.
Jelikož se krém rychle zahřívá a má tendenci roztékat se, dáme kolečka po namazání alespoň na 30 minut do chladu.
Zdobení a poleva: A teď už jen zábavná tečka na závěr. Na polevu rozšleháme cukr s citronovou šťávou a rumem. Polevou natíráme slepená kolečka a navrh posypeme suchem mraženými jahodami. A výsledek? Vypadá a chutná skvěle!
Hotové cukroví dejte do chaldu, nebo za okno 🙂 Tak dobrou chuť a krásné Vánoce, Karolína