CUKROVÍ: Čokoládové lanýže

2

Rychlé a výborné. To jsou čokoládové lanýže, které jsem letos dělala jako další druh vánočního cukroví. Příprava a samotné lanýže vám zaberou pár desítek minut času a výsledek je úžasný. Můžete je udělat kdykoliv během roku, potěší i jako dárek.

Na čokoládové lanýže potřebujete:

  • 100 g másla
  • 200 g 90% nebo 85% čokolády
  • 70 g smetany ke šlehání
  • 55 g třtinového cukru
  • 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce holandského kakaa na obalování

Do hrnce odměřte smetanu, třtinový cukr a máslo. Za stálého míchání zahřívejte na středně vysokém ohni až do té doby, než se cukr zcela rozpustí. Poté odstavte z plotýnky, přidejte čokoládu nalámanou na menší kousky a směs míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Míchejte opravdu pomalu, jinak se čokoláda se smetanou zdrcne (to se dá zachránit několika lžícemi horké vody nebo mléka, ale je lepší se tomu vyhnout). Po rozpuštění nalijte rum a směs nechte vychladnout do dalšího dne v lednici.

A teď už se vrháme na výrobu samotných lanýžů. Rozprostřete 2 ubrousky a dopřostřed nasypejte trochu holandského kakaa. Z čokoládové hmoty vytvářejte kuličky a obalujte je v připraveném kakaovém prášku. Pokud si chcete práci trochu zjednodušit, můžete kuličku válet nadzvedáváním konců ubrousků, lanýže se nebudou zbytečně lepit na ruce a krásně se obalí.

Hotové lanýže skladujte v chladu, před zkažením se ale určitě snědí, jsou výborné. Dejte mi vědět, jak vám chutnalo a mějte krásný advent, Karolína

čokoládové lanýže čokoládové lanýže čokoládové lanýže čokoládové lanýže čokoládové lanýže

2 KOMENTÁŘE

Comments are closed.