Tento rok jsem se hecla a (zatím) upekla osm druhů cukroví. Ořechy jsem zkoušela poprvé a z výsledku jsem nadšená. Cukroví je vláčné a křehké. Dokonce jsem vyzkoušela dva krémy – pudinkový a čokoládovo-ořechový.
Na ořechy potřebujete:
- 100 g rozdrcených vlašských ořechů
- 1 žloutek
- 300 g hladké mouky
- 230 g másla
- 80 g cukru moučka
- trochu mleté skořice
Pudinkový krém mi zbyl z vosích hnízd (takže ho můžete využít i ve vosích hnízech – recept najdete v tomto článku), tak jsem ho rovnou využila i do ořechů, ale čokoládový je podle mého lepší.
Na pudinkový krém potřebujete:
• jeden hotový a vychlazený vanilkový puding s 30 gramy cukru
• 1 vanilkový cukr
• 60 gramů másla
Na čokoládovo-ořechový krém potřebujete:
- 100 g másla
- 60 g moučkového cukru
- 1 polévková lžíce medu
- 100 g rozdrcených vlašských ořechů
- 40 g rozehřáté minimálně 70% čokolády
Nezapomeňte na:
- formičky na ořechy
- máslo na vymazání
- čokoládovou polevu (tu vytvoříte ze 70% čokolády, smetany a másla) na ozdobení
Postup na ořechy:
Z ořechů, žloutku, mouky, másla, cukru a skořice zpracujeme hladké těsto a necháme ho v lednici do druhého dne odpočinout. Před samotným pečením si nejprve připravíme formičky. Ty si důkladně vymažeme máslem (na tento krok nezapomínejte hlavně tehdy, pokud máte formičky nové) a do vymazané formičky vtlačíme vždy malý kousek těsta. Čím větší důlek uděláte, tím více krému se do ořechu vejde, proto s důklem nešetřete. Pečeme v předehřáte troubě na 165 stupňů asi 10 minut. Hotové ořechy poznáte tak, že začnou na okrajích růžovět. Hotové ořechy necháme 2 minutky odpočinout a poté vyklápíme z formiček. Ihned po vychladnutí jsou krásně křehké.
Postup na krémy:
A vrháme se na krémy. Je na vás, jaké krém zvolíte, já mám vyzkoušený pudinkový a čokoládový, ale viděla jsem také, že se ořechy plní i obyčejnou Nutellou. Pokud se rozhodnete pro pudinkový krém, postup je velice jednoduchý. Hotový pudink, vanilkový cukr a máslo v misce jen rozšleháte do hladkého krému.
Čokoládovo-ořechový krém není o nic těžší. Vytvoříte ho smícháním másla, cukru, ořechů a rozehřáté čokolády.
Jak plnit ořechy?
Já jsem vyzkoušela dva způsoby. Prvním byl uzavíratelný sáček, který jsem naplnila krémem, nastříhla a cukroví plnila. Rychlejším (ale ne tak precizním způsobem) bylo mazání krému přímo na ořechy pomocí nože.
Nakonec jen ořechy ozdobíme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout a máme hotovo 🙂 Dejte mi vědět, jestli jste recept zkoušeli a přeji krásný adventní čas, Karolína