RECEPT: Datlové a švestkové RAW kuličky

0

Letošní předvánoční čas jsme oficiálně započali tento víkend. Můj bráška slaví 6. narozeniny a vedle dortu a chlebíčků jsme s mamkou vymyslely i zdravější variantu nepečeného cukroví. Často se mu také říká raw cukroví a není na něm nic těžkého. Potřebujete jen sušené ovoce, ořechy a mixér.

První mixér jsme zavařili tak, že už nefunguje. Proto doporučuji sáhnout po kvalitném stroji, nebo si ho alespoň půjčit od mamky či kamarádky.

Dohromady jsme vyzkoušeli 4 varianty a já jsem se je rozhodla rozdělit recepty do dvou článků. Dnes si se s vámi podělím o švestkové a datlové kuličky a meruňkové a brusinkové si nechám na příště.

Příprava je jednoduchá a recepty si můžete měnit dle libosti a podle toho, co máte rádi. Stačí, když po prvním receptu zjistíte, jakou má mít těsto konzistenci.

Nic se nepeče a nemusí se přislazovat. Je to tedy takova zdravější varianta klasického cukroví a pokud vás baví zdobit alespoň stejně jako mě, kuličky budou vypadat krásně i jako dárek. Nic vám ale nechci nalhávat, klasické cukroví je prostě lepší…

Švestkové RAW kuličky:

  • 1 hrnek sušených švestek (na pár hodin je před mixováním namočte do vody. Práce s nimi pak bude jednodušší)
  • 1 čajová lžička citrónové šťávy
  • 3 polévkové lžíce drcených mandlí
  • 5 polévkových lžic ovesných vloček (pokud se vám bude zdat hmota moc řídká, přidejte jich více)
  • trocha mleté skořice, nebo perníkového koření

Švestky rozmixujeme na jemnou kaši, přidáme drcené mandle, citrónovou šťávu, ovesné vločky a perníkové koření, nebo mletou skořici. Vše důkladně smícháme a z hmoty uděláme malé kuličky.

Datlové RAW kuličky

  • 100 gramů datlí bez kmene (rozmixovat jdou i bez namočení)
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje
  • 50 gramů mandlí
  • 2 lžíce nepraženého kakaa (můžete použít i holandské, ale to není raw)
  • 2 lžíce chia semínek
  • cca 2 lžíce vody
  • trocha mleté skořice a pomerančové šťávy

Datle s kokosovým olejem a mandlemi rozmixujeme, přidáme kakao, chia semínka, vodu, pomerančovou šťávu a mletou skořici. Pokud bude hmota moc tekutá, přidáme ořechy, případně datle. Z vytvořené hmoty děláme menší kuličky.

Zdobení aneb to nejlepší nakonec

Kuličky můžete obalovat ve všem možném. Jediné, co nedoporučuji je matcha prášek a kakao. S matcha práškem nám kuličky nechutnali a kako nevypadalo hezky. Místo toho jsou dobré kuličky obalené v kokosu, drcených mandlích a pistáciích (ne slané!) , nebo v rozdrcených jahodách sušených mrazem. Kuličky pak vypadají krásně i na pohled.

A pokud chcete, můžete kuličky polít 70% čokoládou a zdrobit kustovnicí, mandlemi nebo oříšky. V nápaditosti se meze nekladou a spíš záleží na tom co vás napadne, nebo co máte rádi.

RAW kuličky recept

Pár tipů na závěr

Do kuliček můžete zkusit přidat vanilkový extrakt, nebo kůru z citrusů (limenta, pomeranč, citrón či grep) či kandované ovoce. Ingredience mezi sebou kombinujte a nebojte se vyzkoušet ani sušená jablka.

Kuličky obalené v jedlých květech budou také moc krásné, ale není jednoduché suché květy koupit. Univerzální recept je tedy složený jen z několika ingrediencí – ovoce, ořechy a semínka, koření a kůra nebo šťáva z citrusů.

Hotové kuličky dáme do košíčků (prodává třeba Tescoma) a skladujeme v lednici.

Univerzální recept nejen na vánoce. Zkusíte je?