RECEPT: Francouzský slaný koláč Quiche s brokolicí

4

Jak jste si u mě na Instagramu mohli všimnout, francouzské slané koláče (quiche) miluju. Přišla jsem jim na chuť asi před rokem, v kavárně u nás v Kunraticích. Poprvé jsem ochutnala špenátový. Od té doby jsem jim propadla a když je vidím na jídelním lístku, jásám.

Před rokem jsem s vámi sice jeden recept na quiche sdílela, ale těsto jsem měla kupované. Co vám budu povídat, domácí těsto je o 100% lepší a opravdu je složené jen z mouky, másla, soli a studené vody.

[box type=“warning“] Chcete péct Quiche poprvé? Přečtěte si recept na špenátovou varinatu slaného koláče s detailním postupem. [/box]

Křehké těsto:

Těsto je hotové je do 10 minut a je nádherně křehké. Vedle surovin si připravte formu na koláč, pečíčí papír a luštěniny, kterými těsto při pečení zatížíte.

  • 150 gramů hladké mouky
  • 120 gramů studeného másla
  • sůl
  • asi 5 lžic studené vody

Náplň:

Při vymýšlení náplně můžete sáhnout po tom, co máte doma. Ať už je to cibule, zbytek zeleniny, nebo dýně. Já jsem dnes sáhla po brokolici, parmské šunce a sušených rajčatech. Vybírejte to co máte rádi, ale dejte si pozor na to, aby chutí nebylo na koláči příliš. To stejné platí i u pizzy, pizza ze zbylých surovin chutná často nejlépe. Pokud chcete vyzkoušet mojí variantu, kupte:

  • 1/2 brokolice (před tím, než koláč začnete péct brokolici na 2 minuty spařte v páře)
  • 5 plátků parmské šunky
  • 6 větších sušených rajčat
  • 200 gramů smetany
  • trochu mléka
  • 3 celá vejce

francouzský slaný koláč quiche

Postup:

Nejprve si připravíme těsto. Smícháme hladkou mouku se studeným máslem, které jsme si nakrájeli na větší kousky. Vytvoříme drobenku. Pracujeme rychle, aby se nám máslo nerozteklo. Přidáme sůl a 5 lžíc vody. Zpracujeme hladké těsto, která zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout.

Já nechala těsto odpočívat asi hodinu, nejčastěji se však doporučuje nechat ho v lednici alespoň přes noc.

Mezi tím jsem si připravila brokolici, nakrájela šunku a sušená rajčata. Pokud máte sušená rajčata v oleji, omyjte je a osušte, ať není koláč zbytečně mastný. Do další misky si přelijeme smetanu, přidáme trochu mléka a rozklepneme 3 vajíčka. Směs důkladně promícháme a nezapomeneme přidat sůl a pepř.

Vrhneme se na těsto. Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. Těsto rozválíme na pomoučeném vále a pomocí válečku přemístíme do formy na koláč. Forma musí být předem vyložená pečícím papírem. Okraje těsta odkrojíme podle velikosti formy, nebo zbylé okraje ohneme a těsto vytvarujeme podle okrajů formy. Vytvoří se nám to tak hezký lem i na samotném koláči.

Těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Na připravené těsto položíme pečící papír nebo alobal (pro snadnější manipulaci je můžete ostřihnout do tvaru formy) a dno zasypeme luštěninami. Ty nám dno zatíží a těsto se nám nebude při pečení zbytečně zvedat. Dáme do trouby a pečeme 10 minut.

Pokud se stane, že jsou okraje kratší než je výška formy, nic se neděje, samotná náplň po upečení drží a nerozpadne se. Vyzkoušeno!

Po deseti minutách formu vyndáme, odstraníme luštěniny a pečící papír (nebo alobal) a vrhneme se na náplň. Jako první dáváme sušená rajčata, ty mají tendenci se připalovat a proto je lepší, když nejsou nahoře. Poté přidáme brokolici a parmskou šunku a vše zalijeme připravenou směsí ze smetany, mléka a vajec.

Pečeme na 190 stupňů a po 30 minutách máme hotovo. Koláč necháme alespoň hodinu odpočinout a můžeme servírovat.

francouzský slaný koláč quiche francouzský slaný koláč quiche francouzský slaný koláč quiche

Děláte quiche? A čím ho plníte? Napište mi do komentářů. Dobrou chuť, Karolína

4 KOMENTÁŘE

  1. Quiche můžu na všechny způsoby, miluji ho na snídani 😀 Tvůj recept určitě vyzkouším, protože brokolici mám ráda.

  2. Díky za skvělý recept. Bylo mi líto čočky, a tak jsem použila k zatížení těsta starou cizrnu. Chutnalo!

Comments are closed.