Krásný den všem,
abych nemusela recept schovávat na příští rok, sepsala jsem pro Vás ještě poslední recept na vánoční cukroví. Vyzkoušela jsem ořechové hvězdičky s bílkovou polevou, na které jsem narazila v Apetitu. A výsledek nadchl mě i holky v práci.
U ořechových hvězdiček je nejdůležitější hlídat čas pečení. Já jsem to vychytala až u druhého plechu. Pamatujte na to, že poleva by neměla začít hnědnout. Pokud máte hodinku a půl času, hvězdičky hravě zvládnete. Já jsem je pekla u filmu 🙂
Na ořechové hvězdičky budete potřebovat:
- 170 g vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 30 g polohrubé mouky
- 1/2 mleté skořice
- 1 vejce
Na polevu:
- 125 g cukru moučka
- 2 bílky
Nezapomeňte na:
- pečící papír
- trocha moučkového cukru na podsypání
Postup:
Semleté ořechy smícháme s moučkovým cukrem, polohrubou moukou, vejcem a skořicí. Hotovou směs uložíme na pár minut do lednice a mezi tím si připravíme bílkovou polevu. Cukr smícháme s jedním bílkem ručním mixérem a druhý bílek přidáváme postupně, dokud nevznikne pastovitá hmota. Hmotu třeme mixérem alespoň 7 minut. Dá to sice zabrat, ale u filmu mi to uteklo celkem rychle.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Na moučkovým cukrem posypaném vále rozválíme těsto na cca 6 milimetrovou placku, do které vykrajujeme hvězdičky. Cukru dejte na podsypání dostatek, aby se vám hvězdičky nelepily. Vykrájené hvězdičky dáváme na plech vyložený pečícím papírem.
Vyskládané hvězdičky potřeme připravenou polevou a pečeme asi 15 minut. Já jsem si při zdobení pomohla zdobící tužkou, ale poslouží i cukrářský sáček. Poleva by po upečení měla zůstat stále světlá, ale okraje hvězdiček pevné.
Upečené hvězdičky nechte na plechu vychladnout a skladujte na chladném místě 🙂
Zkusíte ořechové hvězdičky nebo už máte pečení dost? Krásné Vánoce, Karolína 🙂