RECEPT: Domácí burger s gorgonzolou

4

Burgerům jsem přišla na chuť poměrně nedávno. Nemám totiž ráda mleté maso a burgerům jsem se dlouho vyhýbala. Několikrát jsme ale zašli s kamarády na burger, přes slevové portály a já si vždy dávala jen burger s kuřecím masem. A potom jsem ochutnala klasický, hovězí burger, který si dal Honzík, a bylo jasno.

Od té doby je miluju a několikrát jsme se je dělali i doma. Byly snad ještě lepší, než v restauraci a netrvají dlouho.

Ingredience:

  • kvalitní hovězí maso (my vždy kupujeme jen a pouze v Globusu, saháme buď po mletého hovězím, nebo po hovězích kostkách, které si sami nameleme)
  • sůl, pepř, rozmarýn
  • máslo
  • Worcestrová omáčka na dochucení masa, popřípadě dijonská hořčice
  • rajčata
  • baby špenát
  • kečup, tatarka
  • burgerové housky
  • toastový plátkový sýr
  • vajíčka
  • gorgonzola
  • jako příloha brambory, nebo hranolky (nemusí být)

(Do burgerů dejte to, co máte rádi. My občas dáváme i kyselou okurku, nebo to, na co máme zrovna chuť!)

Ingredience

Postup:

Vždy začínáme přípravou surovin a jako první dochucujeme maso. Pokud je hovězí maso moc libové,  je potřeba přidat navíc i trochu másla. Ochutíme Worcesterovou omáčkou, můžeme i dijonskou hořčičí (tu máme s Honzíkem rádi hlavně na saláty, ale i na dochucování masa) solí, pepřem a v neposlední řadě trochou rozmarýnu (pokud nemáte rozmarýn, nebo ho nemáte rádi, můžete přidat třeba tymián). Maso necháme odpočinout a připravíme si další suroviny.

Pokud chceme k burgerům brambory, nebo hranolky, dáme je do trouby s kapkou oleje.

Já mám ráda, když je vše připravené a pak už jen do housky vše „naskládám“. Je to rychlejší.

Nakrajíme si rajčata, opláchneme špenát a na pánvi si uděláme volská oka.

Poté už jen dopřipravíme maso. Z masa uděláme klasickou burgerovou  placku, do které uděláme důlek a do něj dáme trochu gorgonzoly, kterou do masa „schováme“.

Maso

Maso

Dříve jsme maso dělali klasicky na pánvi, ale od té doby, co máme kontaktní gril, ho děláme jen tam. Chutná to lépe a navíc je maso krásně propečené. Gril stačí malinko potřít máslem, ohřát bulky a nakonec udělat maso.Gril

Kontaktní gril jsme kupovali ve Fashion Aréně, kde byl v akci. Chutnají nám z něj tortilly i panini. Takovou večeři dělám hlavně tehdy, kdy už opravdu nevím, co vařit. Nejen, že si vždy moc pochutnáme, ale jídlo je hotové raz, dva.

kontaktní gril

Bulky už jen namažeme kečup a tatarkou (moc dobrá je i hořčice), dolů dáme špenát, rajčata, maso a vajíčko. Nahoru je moc dobré dát i toastový plátkový sýr.

Skvělý nápad na výbornou večeři. Co myslíte? Vyzkoušejte a napiště, jak Vám burgery chutnaly, a co do nich dáváte vy. Karolína.

burger

Burger

4 KOMENTÁŘE

  1. Mňamii! Burgery s přítelem naprosto milujem a taky už jsme si párkrát dělali domácí 🙂 Maso bereme z řeznictví Mikrofarma v Brně a dovnitř dáváme většinou kyselou okurku, rajče, vypraženou slaninku a čedar. A housky si pečeme taky domácí, podle receptu od Kublanky. Udělá to ještě víc než nějaké rozblemcané kupované 🙂

Comments are closed.