Burgerům jsem přišla na chuť poměrně nedávno. Nemám totiž ráda mleté maso a burgerům jsem se dlouho vyhýbala. Několikrát jsme ale zašli s kamarády na burger, přes slevové portály a já si vždy dávala jen burger s kuřecím masem. A potom jsem ochutnala klasický, hovězí burger, který si dal Honzík, a bylo jasno.
Od té doby je miluju a několikrát jsme se je dělali i doma. Byly snad ještě lepší, než v restauraci a netrvají dlouho.
Ingredience:
- kvalitní hovězí maso (my vždy kupujeme jen a pouze v Globusu, saháme buď po mletého hovězím, nebo po hovězích kostkách, které si sami nameleme)
- sůl, pepř, rozmarýn
- máslo
- Worcestrová omáčka na dochucení masa, popřípadě dijonská hořčice
- rajčata
- baby špenát
- kečup, tatarka
- burgerové housky
- toastový plátkový sýr
- vajíčka
- gorgonzola
- jako příloha brambory, nebo hranolky (nemusí být)
(Do burgerů dejte to, co máte rádi. My občas dáváme i kyselou okurku, nebo to, na co máme zrovna chuť!)
Postup:
Vždy začínáme přípravou surovin a jako první dochucujeme maso. Pokud je hovězí maso moc libové, je potřeba přidat navíc i trochu másla. Ochutíme Worcesterovou omáčkou, můžeme i dijonskou hořčičí (tu máme s Honzíkem rádi hlavně na saláty, ale i na dochucování masa) solí, pepřem a v neposlední řadě trochou rozmarýnu (pokud nemáte rozmarýn, nebo ho nemáte rádi, můžete přidat třeba tymián). Maso necháme odpočinout a připravíme si další suroviny.
Pokud chceme k burgerům brambory, nebo hranolky, dáme je do trouby s kapkou oleje.
Já mám ráda, když je vše připravené a pak už jen do housky vše „naskládám“. Je to rychlejší.
Nakrajíme si rajčata, opláchneme špenát a na pánvi si uděláme volská oka.
Poté už jen dopřipravíme maso. Z masa uděláme klasickou burgerovou placku, do které uděláme důlek a do něj dáme trochu gorgonzoly, kterou do masa „schováme“.
Dříve jsme maso dělali klasicky na pánvi, ale od té doby, co máme kontaktní gril, ho děláme jen tam. Chutná to lépe a navíc je maso krásně propečené. Gril stačí malinko potřít máslem, ohřát bulky a nakonec udělat maso.
Kontaktní gril jsme kupovali ve Fashion Aréně, kde byl v akci. Chutnají nám z něj tortilly i panini. Takovou večeři dělám hlavně tehdy, kdy už opravdu nevím, co vařit. Nejen, že si vždy moc pochutnáme, ale jídlo je hotové raz, dva.
Bulky už jen namažeme kečup a tatarkou (moc dobrá je i hořčice), dolů dáme špenát, rajčata, maso a vajíčko. Nahoru je moc dobré dát i toastový plátkový sýr.
Skvělý nápad na výbornou večeři. Co myslíte? Vyzkoušejte a napiště, jak Vám burgery chutnaly, a co do nich dáváte vy. Karolína.
Mňamii! Burgery s přítelem naprosto milujem a taky už jsme si párkrát dělali domácí 🙂 Maso bereme z řeznictví Mikrofarma v Brně a dovnitř dáváme většinou kyselou okurku, rajče, vypraženou slaninku a čedar. A housky si pečeme taky domácí, podle receptu od Kublanky. Udělá to ještě víc než nějaké rozblemcané kupované 🙂
A receptík na domácí bulky by nebyl? 😀 😀 (přítel Karolínky) 😀
Jasně, že jo 🙂 http://www.kublanka.cz/slane-peceni/hamburgerove_bulky
Hmm tak tohle bych si dneska nechala líbit 🙂
Comments are closed.