S příchodem chladného počasí miluju dýňový kafe, svíčky, velké hrnky čaje a hlavně dýně. Dýně miluju na na okrasu i v receptech. Co jsem ale objevila až loni, bylo dýňové pyré. To vám při vaření usnadní hooodně práce a příprava netrvá dlouho. Pokud ho neznáte, věřím, že si ho zamilujete stejně jako já. Dýňové pyré se hodí do sladkých koláčů, dortů, slaných těstovin, na chleba nebo jako příloha třeba místo bramborové kaše. Možností, jak pyré využít, je spousta. Já pyré nejraději přidávám do krémového dýňového rizota.
Na pyré budete potřebovat:
- 1 kilo máslové, muškátové nebo hokkaido dýně
- 10 lístků šalvěje
- olivový olej na pokapání
Dýňové pyré
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a připravíme si dýni.
- Dýni umyjeme, oloupeme (pokud použijete hokkaido, loupat ji nemusíte), rozkrojíme a vydlabeme semínka.
- Nakrájíme ji na stejně velké kousky. Čím menší kousky uděláme, tím dříve bude dýně měkká. Já většinou dělám cca 2×2 cm kostky.
- Kostky poskládáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a přidáme lístky šalvěje. Kostky přikryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů 20 minut. Po 20 minutách odstraníme alobal a pečeme dalších 20 minut.
- Upečené kostky rozmixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré. Pokud chcete docílit dokonale hladkého pyré, můžete ho propasírovat přes síto. Mě osobně pár slupek nevadí, takže síto nepoužívám.
- Hotové pyré skladujeme v lednici (tam vydrží 3 dny) nebo v mrazáku. Doporučuji skladovat v uzavíratelných sáčcích nebo ve větším tvořítku na led. V mrazáku pyré vydrží i 3 měsíce.
Držím palce, ať se povede! Mějte se hezky, K.
To vypadá skvěle 🙂
Comments are closed.