RECEPT: Dýňové rizoto

0

Pravé italské rizoto mě naučil až Honzík. Do té doby jsem znala jen rizoto s mletou paprikou, řepou nebo kyselou okurkou. Nedá se říct, které rizoto mám radši, obě mají něco do sebe. Ale to italské, s bílým vínem a sýrem Grano Paddano je univerzálnější. Stačí totiž jeden osvědčený recept a můžete vytvořit naprosto dokonalé rizoto s chřestem, dýní, houbami nebo to klasické – se šafránem. A tentokrát mám pro vás recept na rizoto s dýní. Dýně je pro mě totiž takovým znakem podzimu, stejně jako švestky nebo horký čaj a čokoláda. Tak pojďme na to 🙂

dýňové rizotoNa dýňové rizoto budete potřebovat:

  • dvě šalotky
  • 30 gramů sýru Grano Paddano
  • 200 gramů rýže Arborio
  • 500 gramů hokkaido, máslové nebo špagetové dýně
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 30 gramů másla
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 100 ml suchého bílého vína
  • tři lžíce dýňového pyré (recept na pyré najdete ZDE, není to nic těžkoho)

Postup:

  1. Nejprve si připravíme dýňové pyré (pokud ho tedy nemáte už připravené). Protože mám v rizotu ráda texturu, vždy si při přípravě pyré nechám několik kousků dýně v celku, které později přimíchám do rizota. Kostky ale přidávat nemusíte, chuť a barvu rýži dodá už samotné pyré. Jednoduchý recept na dýňové pyré jsem vám sepsala v tomto článku. Není to nic těžkého, nakrájenou dýni vyložíme na plech, pokapeme olivovým olejem, přidáme pár lístků šalvěje a pečeme 40 minut. Poté už jen kostičky rozmixujeme a pyré přidáme do rizota. Zbylé pyré můžeme skladovat 3 dny v lednici, nebo v mrazáku, kde vydrží cca 3 měsíce.
  2. A teď už se vrháme na přípravu rýže. Na pánvi rozehřejeme máslo s kapkou olivového oleje, přidáme nakrájenou šalotku a necháme ji zesklovatět. Poté přidáme rýži (kterou předem neproplachujeme!), důkladně promícháme, aby byla rýže obalená máslem a olejem a přilijeme bílé víno. Směs mícháme do té doby, než se víno odpaří. Většinou je to okolo 2 minut.
  3. Když se víno odpaří, začneme přilévat vývar. Vývar přidávám postupně a směs vařím 25-30 minut do té doby, než se nám udělá rýže. Správná textura rizota je tekutější, proto by se vývar neměl vytratit úplně.
  4. Po 25-30 minutách odstavím z plotýnky, přimíchám dýňové pyré a přidám připravené kostičky dyně.
  5. Poté už jen vníchám parmezán, osolím, opepřím a vynikající dýňové rizoto je na světě.