Už na začátku října jsem dělala dýňový quiche, ale k napsání receptu jsem se dostala až dnes. Naštěstí je sezóna dýní dlouhá, takže jí teď seženete skoro v každém obchodě. Letos jsem se zamilovala do dýňové polévky a do dýňové výzdoby, ale slaný koláč/quiche byl také dobrý. Recept je jednoduchý a rychlý, těsto dělám už několik let pořád stejné, měním jen náplň.
[box type=“warning“] Chcete péct quiche poprvé? Přečtěte si recept na špenátovou varinatu slaného koláče s detailním postupem. [/box]
Křehké těsto:
Těsto je hotové je do 10 minut a je nádherně křehké. Vedle surovin si připravte formu na koláč, pečíčí papír a luštěniny, kterými těsto při pečení zatížíte.
- 150 gramů hladké mouky
- 120 gramů studeného másla
- sůl
- asi 5 lžic studené vody
Dýňová náplň:
- menší dýně (já použila hokaido, tu nemusíte loupat)
- 1 menší cibule
- půlka nivy
- trocha másla
- 250ml smetany
- 3 vejce
- tymián
- sůl, pepř
Postup:
Jako první se vrhneme na těsto. Příprava je jednoduchá, stačí smíchat hladkou mouku s pokrájeným studeným máslem. Máslo by mělo být opravdu studené, aby bylo těsto krásně křehké. Z másla a mouky vytvoříme drobenku, přidáme sůl a 5 lžic ledové vody. Čím studenější voda bude, tím lépe. Připravíme hladké těsto, zabalíme ho do potravinářské folie a necháme ho v lednici odpočívat minimálně hodinu (můžete nechat i přes noc).
Dýni si důkladně omyjeme, vydlabeme vnitřek se semínky a pokrájíme jí na větší kousky. Cibuly nakrájíme a zpěníme z trochou másla. Po chvíli přidáme dýni, osolíme, opepříme a restujeme do té doby, než dýně nezměkne (trvá to cca 10 minut). Po změknutí vypneme plotýnku, odstavíme pánev a dýni zalijeme směsí ze smetany a rozmíchaných vajíček. Přidáme tymián a nastrouhanou nivu. Nivu jsem zkoušela sypat až na konec, ale má tendence se připalovat, proto jsem jí přidala už do směsi.
[box type=“warning“] TIP: Slaný koláč je dobrý teplý i studený. Na ohřátí můžete použít třeba kompaktní gril. [/box]
Vrhneme se na těsto. Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. Těsto rozválíme na pomoučeném vále a přemístíme ho do formy. Formu předem vyložte pečícím papírem. Okraje těsta odkrojíme podle velikosti formy, nebo zbylé okraje ohneme a těsto vytvarujeme podle okrajů formy. Takto připravené těsto ve formě na několika místech propíchneme vidličkou. Na propíchané těsto položíme pečící papír nebo alobal (pro snadnější manipulaci je můžete ostřihnout do tvaru formy) a dno zasypeme luštěninami. Ty nám dno zatíží a těsto se nám nebude zvedat. Dáme do trouby a pečeme 10 minut.
Po deseti minutách formu vyndáme, odstraníme luštěniny a pečící papír a nalijeme do těsta dýňovou náplň. Pečeme na 190 stupňů 30 minut. Koláč necháme vachladnout a poté si můžeme pochutnat.