RECEPT: Italská focaccia

0

Dnes bych se s vámi chtěla podělit o recept na italský chleba – focacciu. Je to super svačina, večeře i příloha k salátu. Poprvé jsem jí ochutnala asi před 7 lety v Itálii a díky tomu jsem začala jíst olivy a sušená rajčata. Postup je jednoduchý a výsledek hodně podobný focaccie v Itálii. Zkuste jí!

Základní recept na focacciu:

– 600g hladké mouky
– 480ml vlažné vody
– 12g droždí
– 12g soli
– 3 lžíce olivového oleje + olej na zapracování těsta

Na ozdobu a dochucení jsem použila:

  • sušená rajčata
  • čerstvá rajčata
  • tymián
  • bylinkovou hrubozrnnou sůl (postup najdete tady)
  • olivy
  • olivový olej

Jak na to?

Všechny ingredience ze základního receptu si smícháme a vypracujeme těsto, které necháme pod utěrkou nakynout. Většinou to trvá asi 1 hodinu. Nakynuté těsto přemístíme na plech, který si předtím potřeme olivovým olejem. Opět necháme nakynout a potom do těsta uděláme důlky. Ozdobit můžete čím chcete – já měla doma zrovna rajčata, olivy a tymián, ale mám vyzkoušené, že čím míň tam toho dáte, tím je focaccia lepší 🙂 To je stejné jako u pizzy. Nakonec hojně pokapeme olivovým olejem a dáme péct do předehřáté trouby na 210°C cca 20-30 min. Focaccia by měla být upečená dozlatova. Po vyndání opět potřeme olivovým olejem a podáváme s balsamikovým octem a olejem, do kterého focacciu namáčíme.

Určitě to zkuste, je výborná!!!

Přidávám i videorecept:

No a protože je důležité nejen to, jak jídlo chutná, ale také, jak vypadá a na čem je podávané, mám pro vás tip na krásnou sadu nádobí z Bonami. My máme konkrétně sadu kameninového nádobí Bonami Selection Malia v krémovém odstínu a s kvalitou jsem moc spokojená. Proto ráda doporučuji dále 🙂 V dalších receptech jí určitě uvidíte!

Mějte se hezky a pokud podle mě budete vařit nebo péct, dejte mi vědět na Instagramu. Těším se zase příště, K.