Kuskus mě baví především svojí variabilitou. Můžete ho udělat klasicky na slano nebo k němu přidat oříšky, med a ovoce a uvařit tak netradiční oběd nebo večeři. Já mám raději kuskus se zeleninou a znovu jsem si ho zamilovala letos na dovolené. Jídlo je hotové do 15 minut a recepty můžete různě měnit podle chuti a toho, co zrovna máte v lednici.
Jak kuskus připravit?
Příprava samotného kuskusu je velmi jednoduchá. Do mísy vysypeme potřebné množství kuskusu (na dvě porce vám bude stačit obsah jednoho hrníčku) a v konvici si dáme vařit vodu. Když začne voda bublat, kuskus jí zalijeme. Poměr vody a kuskusu je 2:1, dávám tedy jeden hrníček kuskusu a 2 hrnečky vody. Potom přisypu trochu polévkového koření a nechám 5 minut odpočinout pod pokličkou. Pokud nemáte polévkové koření, stačí kuskus osolit, opepřit a přidat nějákou bylinku.
Co do kuskusu přidám je pak většinou jedna velká náhoda. Když mám doma zeleninu čerstvou, dávám tu. Často přidávám i kukuřici a výborná je varianta se sušenými rajčaty, na které jsem v lednici narazila i dnes.
Jednoduchý recept na kuskus se zeleninou. Co budete potřebovat?
- připravený a dochucený kuskus
- 6 větších sušených rajčat
- 1 červená paprika
- kukuřice
- parmenzán
- lžíce másla
- sůl, pepř
Sušená rajčata a papriku si nakrájíme na menší kostičky. Na pánvi rozpustíme lžíci másla, přidáme kostičky zeleniny spolu s kukuřicí a orestujeme. Ještě před tím, než je zelenina hotová ochutnám kuskus, abych věděla, jak moc je slaný. Pokud je slaný dost, zeleninu už nedochucuji, pokud je tak akorát, osolím ji a opepřím.
Nakonec už stačí přidat kuskus do zeleninové směsi a hodně posypat parmezánem. Do 15 minut máme hotové skvělé teplé jídlo!
Jak vidíte, je to velmi jednoduché. U nás doma je oblíbený i kuskus se zeleninou a kuřecím masem. Často přidávám i cibuli, ale dnes jsem jí doma neměla a i tak byl výsledek moc dobrý.
Dělate doma kuskus se zeleninou? Recept mi napište dolů do komentářů, ráda se inspiruji! Mějte se krásně, K.