Dnes bych se s vámi chtěla podělit o výborný recept na makový koláč se švestkami, který jsem letošní podzim dělala už asi pětkrát. Švestky na podzim miluju. Ať už karamelizované, v pečeném čaji nebo právě v koláči. Kombinace máku a švestek nás nadchla a věřím, že nadchne i vás. Původní recept jsem našla na Instagramu blogerky maskrtnica, trochu jsem ho pozměnila, přidala více švestek a drobenku. Je jednoduchý a hotový do 30 minut.
Na makový koláč potřebujete:
- 210 gramů polohrubé mouky
- 1 vejce
- 140 gramů mletého máku
- 70 gramů oleje
- 200 gramů mléka
- 100 gramů cukru krupice + pár lžic na posypání koláče
- 6 gramů kypřícího prášku
- 1 gram soli
- 1/2 lžičky skořice
- švestky
- máslo nebo kokosový olej na vymazání formy
- kokos na vysypání formy
Na drobenku:
- 3-4 lžíce hrubé mouky
- 2-3 lžic cukru moučka
- 1-2 lžíce másla
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup:
Ve větší míse smícháme vejce, cukr, mletý mák, olej a mléko a poté přidáme polohrubou mouku, kypřící prášek, sůl a skořici. Vše promícháme a vylijeme do vymazané a vysypané koláčové formy nebo pekáčku. Navrch hustě poklademe vypeckovanými a přepůlenými švestkami a pocukrujeme několika lžícemi cukru. Množství cukru záleží na tom, jak moc jsou švestky zralé. Pokud jsou sladké dost, cukru nemusíte dávat tolik.
Křupavý element dodá koláči drobenka 🙂 Smícháme hrubou mouku s moučkovým cukrem a postupně přidáváme rozpuštěné máslo. Nakonec přidávám ještě vanilkový cukr, který drobenku i koláč krásně provoní. Vše promícháme lžící tak, aby se ve směsi vytvořily drobné žmolky – drobenka. Drobenkou posypeme připravený koláč a pečeme při 180 stupních asi 30 minut.
Co na makový koláč se švestkami říkáte? Pokud ho vyzkoušíte, budu moc ráda, když mi dáte vědět, jak se povedl 🙂 Mějte se hezky a těším se příště! Karolína
Dobry den chcem sa spytat v texte na dany kolac mate uvedene mlieko ale nie je uvedene ze kolko treba dat. Mozete to upravit?.
Diki
Moc se omlouvám, už jsem to opravila. Je to 200 gramů přímo do těsta 🙂
Comments are closed.