Dnes mám pro vás recept na VÝBORNEJ mrkvovej dort. Zkoušela jsem ho péct několikrát, protože první pokus byl úplný fiasko, ale už jsem ho vyladila do dokonalosti, takže vy ho zvládnete na 1 pokus. Napoprvé jsem totiž koupila špatnej druh riccoty a celý se to nepovedlo, takže jsem ho následně vyměnila za mascarpone. Protože je pro mě většina mrkvových dortů strašně sladká, ubrala jsem i cukr, ale nebojte, na chuti to nepoznáte 🙂 Je boží a krásně vláčnej, slibuju! Tak jdeme na to!
NA mrkvový KORPUS potřebujete:
- 340 g mrkve
- 225 g hladké mouky
- 3 vejce
- 90 ml jablečného pyré
- 135 ml oleje
- 130 g cukru krupice
- 130 g třtinového cukru
- 3/4 lžičky perníkového koření
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 80 g ořechů
- špetka soli
NA KRÉM:
- 400g mascarpone
- cukr moučka podle chuti
- lžička vanilkového aroma
NA OZDOBU
- marcipán
- zelené, žluté a červené potravinářské gelové barvivo
POSTUP
Nejdřív si nastrouháme mrkev. Já mám ráda, když má dort texturu, takže jsem strouhala na hrubo. K mrkvi přidáme cukr, pekanové ořechy – ty jsou tam výborný, olej, mouku, perníkové koření, jedlou sodu a prášek do pečiva. Přimícháme jablkový pyré, díky kterýmu je dort krásně vláčnej, vejce a nezapomene na to nejdůležitější – špetka soli. Ta nesmí chybět nikde. Celý to smícháme a vylijeme do formy, kterou jsem vyložila pečícím papírem. Tentokrat jsem dělala 2 malý dorty, ale ingredience jsou akorát i na klasickou 26cm formu. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca hodinu. Dlouho to vypadá, že je hodně tekutý, ale dejte tomu čas. Pokud by se vám zdálo, že je seshora už hodně pečený, můžete ho přikrýt svrchu alobalem.
Po upečení jsem si korpus podélně rozdělila a dort ze všech stran potřela mascarpone, které jsem smíchala s cukrem a vanilkovým aroma. Cukru dejte podle chuti.
Já jsem si z marcipánu a barviva udělala i mrkvičky. Je to krásná ozdoba, ale nutně je tam mít nemusíte.
A MÁME HOTOVO!!!
Nezapomeňte si video uložit a pro víc receptů sledujte můj profil na Instagramu. Zkusíte ho? Dejte mi vědět. Ahoj!