Když jsme spolu s Honzíkem začínali, před více než dvěma lety, dělala jsem mu tvarohové knedlíky s jahodami. Co Vám budu povídat, dopadlo to katastrofálně a já jsem mu nechtěla dát ani ochutnat. Takže když se Honzík v sobotu probudil s tím, že by si dal kynuté knedlíky, brala jsem to jako výzvu. Honzík zavolal babičce o recept a já se do toho bez váhání pustila. A povedli se! A jelikož je teď období jahod, uděláme si jahodové.
Honzík mi knedlíky vyfotil a já mám pro Vás jednoduchý recept, který zvládne každá z Vás, protože jsem ho zvládla i já. Tak jdeme na to 🙂
Budete potřebovat:
- 500g polohrubé mouky
- půlku droždí (20g)
- 1 lžička cukru krupice
- 1 vejce
- 250 ml vlažného mléka
- špetku soli
Na náplň a podávání:
- jahody, nebo jiné ovoce – čím více, tím lépe (Pokud jste z Prahy, doporučuji jahody z Kunratic. Voní úplně jinak, než ty z obchodu a jsou výborné.)
- 200g rozdrobeného tvrdého tvarohu
- moučkový cukr
- rozpuštěné máslo
Zkrátka a jednoduše se držte toho, co máte rádi, knedlíky můžete podávat i s kakaem, nebo skořící.
Postup:
Mouku dáme do mísy a uděláme v ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžičku krupice a polovinu vlažného mléka. Necháme pár minut odpočinout, aby vznikl kvásek. Poté přidejte zbylé mléko, sůl a vejce a zpracujte těsto. Hodinu necháme těsto odpočinout na teplém místě (já dávám mísu vždycky mezi polštáře, nebo do peřin, jak dávaly babičky).
[box type=“warning“] Máte rádi sladké? Přečtěte si recept na banánové lívance bez kynutí. [/box]
Po hodině těsto rozválíme asi na centimetr silný plát a vykrájíme do něj nozem čtverce asi o velikost 7×7 cm. Do každého čtverečku dáme jahody. Já dávála na jeden čtvereček asi 2 jahody, když to byl větší čtvereček, dala jsem i tři.
Ve velkém hrnci dáme vařit vodu, kterou nezapoměňte osolit. Knedlíky dejte do vroucí vody a vařte 8 minut. Po uvaření dejte na talíř a propíchejte, nebo trochu roztrhněte vidličkou, aby zůstaly krásně nadýchané.
Nakonec už jen knedlíky nazdobte na talíř, klidně přidejte i čerstvé ovoce (DOPORUČUJI), moučkový cukr, tvaroh a nakonec polijte rozpuštěným máslem.
TIP pro diabetiky: Dříve jsem jedla knedlíky se sladidlem. Teď si raději dám jeden a s normálním cukrem, než dva knedlíky a se sladidly. Sladidlo je totiž dost hořké a tyhle knedlíky přeci nejíme každý den. Dobrou chuť a mějte se krásně, K.
Ňaaaam dal bych si je znovu 😀 😀
wooow no ty vypadají krásně :O určitě vyzkouším 🙂 jinak parádní blog ♥ taky píšu recepty a různě o jídle, když budeš chtít, můžes mrknout i ke mě na blog 🙂 http://www.fitfoodhealthy.blogspot.cz
Taky mám zrovna připravený článek na kynuté jahodové knedlíky, ale moje fotky se nedají s tvými srovnávat :D.
Beauty by K.
Comments are closed.