RECEPT: Skořicoví šneci s rumovou polevou

0

Skořicového šneka jsem poprvé ochutnala v kavárně Datel v Českých Budějovicích a do té slaďoučké skořicovo-vanilkové chuti jsem se zamilovala. Proč mi někdo už dávno neřekl, jaká je to dobrota? A proto jsem se rozhodla, že zkusím šneky i doma. Světe div se, povedli se na první pokus. Jsou vláčný a nadýchaný – přesně jako v kavárně a tak pro vás mám recept. Není těžké je upéct, jen je potřeba trpělivost, kynou hodinu a půl, ale jinak je to rychlovka 🙂

Na těsto potřebujete (cca 15 kusů do formy o průměru 24 cm)

  • 400 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 20 g droždí
  • 1 lžička soli

Na skořicovou náplň potřebujete:

  • 70 g změklého másla
  • 3 lžíce skořice
  • 100 g cukru krupice

Na polevu potřebujete:

  • 30 g změklého másla
  • 70 g cukru moučka
  • 50 g smetanového sýra (Philadelphia, Žervé, Lučina…)
  • 2 lžíce rumu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

skořiový šneci

Postup:

Nejprve se vrhneme na těsto. Ve větší míse si připravíme kvásek – v teplém mléce rozmícháme cukr a sůl, přidáme rozmělněné droždí a pod utěrkou nechám vzejít. Trvá to mezi 5-10 minutami a je důležité, aby mléko bylo teplé, ne vlažné. Do hotového kvásku přidáme rozpuštěné máslo, mouku a vejce a vše propracujeme na vále v hladké těsto. Zpočátku těsto dost lepí, proto se nebojte přidat mouku. Hotové těsto necháme v míse 15 minut odpočinout a mezi tím si připravíme skořicovou náplň.

Při přípravě náplně je důležité mít dostatečně povolené máslo (nesmí být zcela rozpuštěné), které smícháme se skořicí a cukrem.

Na pomoučeném vále rozválíme těsto a pokusíme se vytvořit velký obdélník (já se držela rozměru cca 60x40cm). Po celé ploše vyváleného obdélníku nožem rozetřeme skořicové máslo a poté začneme opatrně zavinovat od delší strany do dlooouhé rolády.

Konce rolády jsem odřízla a pak jsem jí rovnoměrně rozkrájela na cca 15 kusů po cca 3 cm. Kousky šnečků naskládáme do kulaté dortové formy, kterou si předem vyložíme pečícím papírem a stěny vymažeme máslem. Šneky do formy naskládáme tak, aby se vzájemně nedotýkali a necháme je 1,5 kynout, aby se na sebe pořádně namáčkli. Ze začátku nevypadají moc hezky (a ani se moc nepodobají typickým šnekům), ale po té hodině a půl krásně nabudou, tak se nebojte!

Po vykynutí dáme do trouby a pečeme na 180°C cca 20 minut.

Během pečení si připravíme polevu. Důkladně smícháme máslo, cukr moučka, Philadelphii, rum, vanilkový extrakt a hotovou polevou potíráme šneky hned po vyndání z trouby. Poleva se na horkém těstě krásně rozpustí a nasákne vůní a chuť. S Honzíkem nám poleva připomíná buchtičky se šodó, mňam 🙂

Ať se skořicoví šneci povedou! Mějte se hezky, K.