Po dlouhé době se opět hlásím o slovo. Dnes se zaměřím na jednu úžasnou knížku a kuchařku v jednom. Sladký život bez cukru od autorky Sarah Wilsonové. Už delší dobu jsem si chtěla nějákou kuchařku pořídit, už jen kvůli inspiraci a tak jsem byla ráda, když jsem dostala tip na kuchařku, ve které se nepoužívá žádný cukr. Cukr jsem omezila už dávno, takže si čaj nebo kávu skoro vůbec nesladím. Když už, tak použiji sladidlo, protože sypat do sebe cukr „jen tak“ není u diabetika zrovna ta správná volba.
Knížka je napsaná velmi hezky. Dozvíte se dost informací nejen o autorce, ale také o tom, proč a jak omezit cukry v jídle. Knížka je navíc doplněna fotkami jídel a různými obrázky, které knížce dodávají osobitý styl, který je mi moc sympatický. Má v sobě také osmitýdenní detoxikační program, který jsem se spolu s Honzíkem rozhodla držet, takže Vás můžu během těch osmi týdnů informovat, nebo na stránky přidat několik dalších receptů, které se mi osvědčí.
Myslím si, že je moc dobře, že knížka není jen o receptech. To by mohla být i nuda. Jsem zvědavá, jestli těch osm týdnů zvládnu a jaké recepty ještě zkusím. Pokud rádi experimentujete a zajímáte se o zdravější kuchyni, kupte si jí! Stojí za to.
Hned jak jsem dostala knížku do ruky jsem se rozhodla, že zkusím několik receptů. Vybrala jsem si něco z toho lehčího soudku, protože spousta ingrediencí, které jsou v knížce neznám a mám se co učit. Košíčky se slaninou a vejci pro mě byli jasnou volbou, protože jsem zrovna měla chuť na vajíčka a košíčky vypadaly na fotce skvěle. Navíc byl pátek, takže jsem si naplánovala skvělý nápad na víkendovou snídani. Druhý recept, který jsem zkusila byla Sýrová zelená omáčka, protože miluju brokolici a tak jsem byla zvědavá, jaká polévka bude. Jednou jsem totiž podobnou zkoušela a moc se mi nepovedla.
Košíčky se slaninou a vejci
Budete potřebovat:
- kokosový olej, nebo máslo na vymazání (já použila kokosový olej)
- 6 proužků slaniny (já použila šunku od kosti)
- 6 vajec
- nasekaná pažitka, nebo jiné bylinky
- nadrobený sýr feta (lze vynechat – vynechala jsem)
Vymažeme si 6 silikonových formiček na muffiny. Na dno (a podél) každé formičky dáme slaninu, nebo šunku. Pokud chcete, aby byla slanina křupavá, dejte formičky v této fázi na 5 minut do předehřáté trouby ( na 200 stupňů). Do každého košíčku rozbijeme celé vajíčko a posypeme bylinkami. Pečeme 15 minut, dokud bílek nebude opravdu bílý. Košíčky necháme minutu odstát a pomocí lžíce košíčky z formy vyndáme z formičky.
Já jsem pekla vajíčka o trochu déle, protože jsem si myslela, že je vajíčko ještě tekuté. Nakonec jsem přišla na to, že je to jen zbytek toho kokosového oleje.
Sýrová zelená polévka
Budete potřebovat:
- 3 lžíce kokosového oleje nebo másla
- 1 cibule nasekaná na hrubo
- 2 stroužky česneku
- 6 hrnků pokrájené listové zeleniny (cuketa, brokolice, řapíkatý celer – to co doma najdete) já použila všechny 3 suroviny a nejvíce cukety a brokolice
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- 1 hrnek řeřichy nebo rukoly (lze vynechat – vynechala jsem)
- 1 hrnek nasekaného koriandru, bazalky, nebo petrželky (použila jsem bazalku)
- špetka soli
- šťáva z jednoho citrónu (já dala z poloviny a i tak to bylo dost kyselé – záleží na vaší chuti)
- půl hrnku rozdrobeného čedaru
Rozehřejeme kokosový olej a osmažíme na něm cibuli s česnekem. Do hrnce dáme všechnu zeleninu a minutu mícháme. Přidáme vývar a přivedeme k varu. Poté zmírněte teplotu a vařte 15 minut. Potom vmíchejte rukolu, bylinky a sůl. Vypněte sporák a bšechny přísady rozmixujte do hladka. Nakonec přidejte citrónovou šťávu a čedar. Já jsem navíc udělala ještě krutóny ze staršího chleba.
Musím říct, že vajíčka nám moc chutnala, takže si je znovu určitě někdy uděláme. Polévka mi přišla poměrně nevýrazná, ale byla to pořádná dávka vitamínů, což s v takovém podzimním počasí hodí.
Moc se mi líbí, že u většiny receptů jsou i různé tipy a rady, jak jídlo vylepšit, nebo do jídla něco přidat. Je skvělé, že se v knížce objevuje několik stejných potravin, takže můžete udělat různé recepty a přitom nemusíte mít doma nutně všechny ingredience.
Autor: Sarah Wilson
Originál: I quit sugar
Počet stran: 214
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: BETA
Anotace: Jedna z nejpozoruhodnějších populárně-naučných knih o zdravé výživě poslední doby. Trochu příručka paleo stravy, trochu osobní příběh, hodně fundovaných informací o metabolismu cukru i o poruchách, jež v organismu vyvolává, mnoho překvapivých fakt i krásných fotografií. Ultramoderní kuchařka v rustikálním stylu, v níž pozadí k pokrmům nové doby tvoří dřevo a omlácená omítka. Dílko hipsterské generace pro všechny, koho už otravují škatule, zatvrdlé formy a nefunkční pravidla, kdo se chtějí vymanit z otroctví včetně závislosti na cukru; pro lidi – tedy strávníky – toužící po svobodě, vitalitě a zdraví ze skvělého jídla mimo všechny tabulky a katalogy. Kniha, jejíž každá stránka vás bude bavit.
Za knížku děkuji nakladatelství BETA, kde vydávají spoustu zajímavých knížek. A kuchařku můžu jen a jen doporučit. Mějte se krásně, Karolína