RECEPT: Špenátový Quiche se sýrem

0

Díky kurzu v MUIP jsem z blogování a psaní článků poměrně vypadla. Článků jsem sice psala dost, protože mám novou práci, kde se článků píše dost, ale na blog jsem toho bohužel moc nedávala. Kurz a první měsíc v práci mě zaměstnal až až.

Dneska ráno jsem se ale probudila s tím, že na blog napíši recept. Už delší dobu se totiž chystám vařit slaný, francouzký koláč – Quiche. Včera jsem si sice potřebné ingredience koupila (taky jsem kvůli tomu šílela 10 minut před zavíračkou v obchodě), ale myslela jsem si, že mám v mrazáku dostatek špenátu. Asi víte, že většina receptů, které na blog dávám v sobě mají buď špenát nebo brokolici.

Na zelené vlně budeme pokračovat i dnes. Připravila jsem pro vás recept na Špenátovo-sýrový Quiche, který se hodí na piknik nebo do práce. Je výborný teplý i studený a to nejlepší na tom je, že je jednoduchý a rychlý.

Problém nastal při přípravě surovin. Zjistila jsem, že špenát v mrazáku není a nemám ani brokolici, kterou jsem chtěla v nouzové situaci použít. Zajela jsem tedy do obchodu a nakoupila železné zásoby. Teď mám plný mrazák i troubu, ve které se peče koláč, který jsem dodělala před chvílí.

Místo receptu bych taky měla psát práci do školy, která má být odevzdaná do 31.7, ale knížky z knihovny jsem si už vyzvedla, takže to snad zvládnu i o den později.

A teď už hurá na recept, protože věřím, že většina z vás nepřišla číst o tom, jak vlastně moje pečení Quiche začalo.

Doba přípravy: 40 minut (+ 40 minut na pečení)

Počet porcí: 4 porce

Na jeden koláč budete potřebovat:

  • těsto na křehký koláč (zpočátku jsem ho kupovala, dnes už dělám své)

Těsto si můžete udělat i doma z másla, hladké mouky, soli a vody. Je to jednoduché a těsto je krásně křehké.

[box type=“warning“] Těsto jsem kupovala jen ze začátku. Udělejte si křehké těsto doma. Po vyzkoušení jsem na kupované ani nepomyslela. Recept najdete v tomto článku.[/box]

  • 100 gramů čerstvého špenátu
  • 2 šalotky
  • 3 vejce
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • sýry – já použila lepší Goudu a Nivu
  • několik kapek olivového oleje

Připravte si také formu na koláč, alobal a čočku nebo jinou luštěninu (ta nám pomůže při zatížení těsta).


Troubu jsem si předehřála na 160 stupnů a připravila jsem si těsto, které jsem rozložila do formy a propíchala vidličkou. Na těsto jsem položila alobal a nasypala trochu čočky. Čočku si můžete dát stranou a použít jí při dalším pečení Quiche, na vaření už využít nepůjde.

Takto připravené těsto jsem dala do předehřátě trouby na 8 minut. Někdo těsto nepředpéká, ale říká se, že těsto pak není tolik křupavé.

Mezi tím jsem si připravila náplň. Tu můžete měnit podle toho, na co máte chuť nebo podle toho, co máte zrovna v lednici. Výborný Quiche je i se sušenými rajčaty.

Na pánvi jsem si osmahla na kapce olivového oleje šalotku a po chvíli přidala špenát. Špenát jsem nechala zvadnout. Poté jsem pánev odstavila a nechala směs chvilku vychladnout.

Ve větší nádobě jsem smíchala vajíčka, smetanu a polovinu sýra a přidala do pánve. Nezapomněla jsem osolit a opepřit. V tuto chvíli můžete směs ochutnat a přidat koření podle chuti.

Celou směs jsem nalila do předpečeného těsta a zasypala zbytkem sýra.

Při 160 stupních jsem pekla asi 25 minut, ale myslím si, že ten můj koláč by snesl i méně času. Vždy ho před koncem kontrolujte, záleží na tom, jaký typ trouby máte. Správně upečený Quiche se ve svém středu trochu hýbe.

Ve formě nechte koláč schladnout, pokud byste ho krájeli ještě teplý, rozpadl by se.

tip: Pokud chcete jíst Quiche teplý, dejte porci na pár minut do kontaktního grilu.

Co do slaného koláče dáváte vy? Napište mi do komentářů. Mějte se krásně, K.