Jestli chcete navodit vánoční atmosféru, začněte péct cukroví. Funguje to. Konečně jsme se totiž o víkendu dostali k tomu péct cukroví a od té doby si pouštím vánoční písničky i filmy, a už se nemůžu dočkat, až bude celá rodina pohromadě. I když jsou Vánoce symbolem klidu, ani já jsem se nevyhla stresu. A v Praze je to vidět dvojnásob. Všichni totiž nakupují. Ať už to jsou právě mouky a cukr na pečení, nebo dárky. Davy lidí jsou všude a proto se, zatím úspěšně, těmto davům vyhýbám. Na druhou stranu mám jen jeden, nebo dva dárky. Nevím, kdy to budu dohánět. Letos mi totiž došla inspirace i nápady. Na co se ale každý rok těším, je pečení cukroví. Tyhle vanilkové rohlíčky jsou podle starého receptu a lepší jsem nikdy v životě neměla. Poprvé jsem tyhle vanilkové rohlíčky ochutnala před 3 lety, u Honzíkovo maminky a od té doby je to jedno z mých nejoblíbenějších vánočních cukroví. A já se s Vámi podělím o tento skvělý recept, který si troufám říct, že nemá konkurenci.
Na jednu dávku rohlíčku potřebujete (jen tak pro představu, my pečeme vždy čtyři dávky):
- 30 dkg hladké mouky
- 4 dkg cukru
- 20dkg tuku (my používáme jen máslo!!)
- 10 dkg oříšků (rozemleté vlašské oříšky, nebo mandle)
- 2 žloutků
- vanilkový cukr a cukr moučka na obalování
Všechny ingredience smícháme a vypracujeme těsto. Máslo si vyndejte z lednici dříve, ať není tak tuhé. Lépe se pak zpracovává těsto. Poté ho necháme alespoň jeden den odpočinout v lednici zabalené v potravinářské fólii. Před pečením rohlíčků těsto z lednice vyndáme dříve, aby těsto povolilo. Vždy ukrojíme kousek těsta, vytvoříme z něj „hada“, kterého nakouskujeme na cca 2cm kousky, a z nich potom už jen tvarujeme malé rohlíčky, a pečeme na 170°C, než rohlíčky začnou růžovět. Když začnou být rohlíčky na krajích růžové, z trouby musí rychle pryč. Pečeme na plechu, bez papíru na pečení. Ještě horké je obalujeme ve vanilkovém cukru a cukru moučka. Rohlíčky jsou krásně křehké hned po upečení a všem nám moc chutnají.
Chtěli byste více vánočních receptů? Mám jich ještě několik v zásobě. Dejte mi vědět, jak se rohlíčky povedly.
Veselé Vánoce, K.
Nedávám vlašské ořechy,ale lískové.Všem nám chutnají víc s lískačema.😘
Já už tenhle recept používám 40let je super
Jj, používám jen máslo, s jinými tuky nejsou tak křehké
Ja pouzivam Heru a jsou krasne krehoucke a na jazyku se jen rozplyvaji.
Letos jsem udělala linecké a rohlíčky podle těchto receptů a musím konstatovat, že jsou perfektní. S těstem se dobře pracuje a po cca týdnu je krásně rozleželé a moc, moc dobré. Určitě vyzkoušejte :-).
Comments are closed.