Když mě vzal Honzík poprvé před několika lety na večeři do Creperie U Slepé kočičky, byla jsem skeptická. Palačinky jsem do té doby znala jen na sladko, ale jelikož jsem měla obrovský hlad (což není žádná novinka), snědli jsme palačinek hned několik. A ty slané jsem si naprosto zamilovala. Tehdy jsem si dala pohankové palačinky s brokolicí, nivou a šunkou a od té doby je děláme v podobné kombinaci i doma. Inspiraci jsem tedy načerpala v samotné Creperii, kterou najdete kousek od Letenského náměstí.
Do receptu jsem opět zařadila brokolici, takže kdo jí nemá rád, může jí vyměnit za vajíčko, nebo za sušená rajčata. V tomhle ohledu se meze nekladou. Já prostě kombinaci sýru a brokolice zbožňuji a pokud to jde, tyto dvě ingredience dávám skoro všude. Musím se v tom ale krotit – cholesterol je momentálně můj velký nepřítel (k obědu jsem dnes měla salát 😀 ).
Na těsto budete potřebovat:
- 3 lžíce rozpuštěného másla (+ máslo nebo olej na smažení palačinek)
- 3 střední vejce
- 400 g pohankové mouky (seženete v DMku, ve zdravých výživách nebo ve větších supermarketech – v Lidlu jí nemají)
- špetka soli
- až 800 mililitrů vody (záleží na tom, jakou máte mouku)
Brokolicová náplň:
- brokolice
- šunka
- niva
- smetana (1 lžíce na palačinku)
- sůl, pepř
Nejprve jsem si připravila těsto. Smíchala jsem pohankovou mouku a vejce a poté (po menších dávkách) přilévala vodu. Je možné, že vody budete potřebovat méne, nebo naopak více. Záleží na tom, jakou máte mouku a jak velké jsou vejce. Pokud si chcete ulehčit práci, sáhněte po ručním mixéru. Každopádně to jde to i s metličkou. Aby se vám s těstem při smažení dobře pracovalo, nemělo by být moc hutné. Nakonec jsem přidala máslo a špetku soli.
Náplň do palačinek může být různorodá. Platí tu ale to stejné pravidlo, jako u pizzy. Čím méně ingrediencí, tím lépe. Většina ingrediencí se zpracovává přímo na palačince. Já jsem si předtím uvařila brokolici a nastrouhala sýr, abych měla vše po ruce.
Pokud děláte palačinky klasicky na pánvi, přeji pevné nervy. Na pánvi mi palačinky nikdy moc nešly (o dost lepší to bylo s pánví přímo na palačinky), ale s palačinkovačem Russel Hobbs jsme se s Honzíkem ani nedohadovali. Naše kuchyň je totiž malá a když jsme oba hladoví a vaříme spolu, většinou to chce každý dělat jinak, a tak bývá v kuchyni rušno.
Práce s palačinkovačem je poměrně jednoduchá. Stačí ho předehřát a namazat olejem nebo máslem (pamatujte, že máslo je lepší než olej). Plotýnku jsme měli rozehřátou na 2-3 stupni a bohatě to stačilo. Jedna větší naběračka byla na jednu palačinku tak akorát. Po otočení palačinky se můžete pustit do té zábavnější časti – náplně. Šunka, sýr a brokolice.
Na konec stačí palačinku na okrajích přehnout a přidat 1-2 lžíce smetany, sůl a pepř. Tím se vám směs nevylije a vše zůstane tam, kde chcete. Rychlá večeře, která je hotová za pár minut.
p.s. Děkuji portálu Blogerky.cz za super výzvu a značce Russell Hobbs za poskytnutí palačinkovače. Práce s ním je jednoduchá a zábavná. Mňam.
Mějte se krásně, Karolína